ترین ها

قالی بنی آدم، نماد گفتگوی تمدن ها بر دیوار سازمان ملل متحد

قالی بنی آدم
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

قالی بنی آدم فرشی در سازمان ملل، مزین به شعر سعدی اثر استاد فقید محمد صیرفیان، از پیشکسوتان و نام‌آوران فرش ایران است. این قالی ۲۵ متری (۵×۵) در سال ۱۳۸۴ و در دوران تصدی محمدجواد ظریف به عنوان سفیر و نماینده ایران در سازمان ملل متحد، به این سازمان اهدا و بر دیوار «سالن مذاکرات نمایندگان» نصب گردید.

محمد جواد ظریف که سال‌های زیادی را به عنوان کارشناس و سفیر ایران در سازمان ملل فعالیت کرده است، خاطرات بسیار شیرینی از داستان نصب شعر بنی آدم اعضا یکدیگرند بر سر در سازمان ملل دارد. او در مصاحبه‌ای با ایسنا، خاطراتی درباره این اثر و تلاش خود بری پیدا کردن شعر بنی آدم در سازمان ملل و ژنو بازگو کرد.

قالی بنی آدم

خاطره ظریف

وی گفت: ما همواره در کتاب‌ها می‌خواندیم که شعر معروف سعدی بر سر در سازمان ملل حک شده است. در سال ۶۱ برای نخستین بار به سازمان ملل رفتم، هر چه تلاش کردم تا شعر بنی آدم را پیدا کنم چیزی نیافتم. بعدها برای انجام مذاکرات (قطعنامه ۵۹۸) به ژنو سفر کردم و در آنجا هم چیزی پیدا نشد.

با توجه به تعدد هدایا و محدودیت جا برای نصب قالی بنی آدم، ناگزیر شدم در حد دبیر کل ملل متحد وارد مذاکره شوم. هدف این بود تا این فرش را به عنوان نماد گفت‌وگوی تمدن‌ها در مکان مناسبی نصب کند. این کار یکی از افتخارات من است البته من کار کمی انجام دادم و بیشترین سهم آن مربوط به استاد صیرفیان است. ایشان با هزینه شخصی خود این اثر ماندگار را ساخت و به سازمان ملل تقدیم کرد.

قالی بنی آدم

وقتی آقای صیرفیان خودشان اعلام کردند که حاضرند این کار نفیس بسیار ارزشمند، که شاید نتوان بر روی آن قیمت گذاشت، به سازمان ملل هدیه کنند، بنده و همکارانم تمام تلاش خود را به کار بستیم تا جایی مناسب برای این اثر ماندگار در سازمان ملل بیابیم. بدون اینکه هدایای قبلی ایران به ویژه هدایایی که در زمان مرحوم مصدق به سازمان ملل اهدا شده بودند جا به جا شوند.

ظریف: برای نصب قالی بنی آدم، ناگزیر شدم در حد دبیر کل ملل متحد وارد مذاکره شوم.

آن زمان سالن محل نگهداری هدایای کشورها به سازمان ملل، به شکل امروز نبود و برای اینکه ما بتوانیم فرش ایرانی منقوش به شعر بنی آدم را در این سالن نصب کنیم، مجبور شدیم که تنها فرش داخل این سالن را یعنی فرشی که دیوار بزرگ چین بر روی آن طراحی شده بود را جا به جا کنیم.

قالی بنی آدم

وی افزود: بسیار خوشحالم که امروز می‌بینیم این فرش به سر جای خود بازگشته است. آنچه که ما به آن افتخار می‌کنیم این است که نماد انسان‌دوستی ایرانی، که در شعر بنی آدم نمایان شده است به داخل سازمان ملل آورده‌ایم. این شعر زیبا که از دیدگاه ایرانی ما نشات می‌گیرد دوباره به سازمان ملل برگشته تا همه ببیند ایران کجاست و چه دیدگاه‌هایی دارد و فرهنگ ایرانی بر چه مبنایی است.

شناسه هدیه: فرش ایران ساخت محمد صیرفیان.

کتیبه: شعری از سعدی شیرازی (۱۱۸۴-۱۲۹۲) شاعر کلاسیک پارسی:

بنی‌آدم اعضای یکدیگرند                  که در آفرینش ز یک گوهرند

چو عضوی به‌درد آورد روزگار            دگر عضوها را نماند قرار

تو کز محنت دیگران بی‌غمی              نشاید که نامت نهند آدمی

همچنین بخوانید: تجلی شاهنامه بر روی فرش دستباف ایرانی

سی پرشیا

آدرس کوتاه: https://www.cpersia.com/mag/fa/7957

مطالب مرتبط

موزه ابریشم کومو

اعظم قهرمانی

این دو کتاب در مورد فرش را برای آشنایی بیشتر با فرش دستباف مطالعه کنید

اعظم قهرمانی

احمد ارچنگ استاد بزرگ طراحی فرش دستباف ایرانی

شفیعی

ارسال نظر

این وب سایت از کوکی ها برای بهبود تجربه شما استفاده می کند. ما فرض خواهیم کرد که شما با این مسئله موافق هستید ، اما در صورت تمایل می توانید انصراف دهید. تایید بیشتر بخوانید